Tip til smuk gåtur: Thagaards Plantage i Nationalpark Thy

""

Da jeg som barn slog mine folder i Thy, tillagde vi ikke klitheden den store værdi.

Den var spildplads.

Man kunne nødtørstigt bruge lyngen til honningproduktion, men skulle vi gå tur, tog vi hellere en tur til havet eller i skoven.

Et af de steder, thyboer gennem generationer har yndet at gå tur, er Thagaards Plantage. Det er også et af mine yndlingssteder.

Her er en urskovsagtig bevoksning af gamle krogede birketræer og rødgran; kuperet som få steder i nationalparken.

Og med lange kig til havet og den smukke, unyttige klithede, som vi i dag ser på som noget helt særegent, falder både øjet og sjælen i staver.

""

Maj du søde, milde

Kalenderen siger den 3. maj og min mand og jeg afvikler i denne tid Oh So Quiet-ruten “Nr. Vorupør, Vangså, Stenbjerg” i Nationalpark Thy.

Efter dagens klargøring af sommerhusene (gæsterne vandrer fra sommerhus til sommerhus, hvor vi har stillet madvarer klar til dem i køleskabet, så de kan lave både aftensmad, morgenmad og madpakke til næste dags vandretur), kan vi lige nå en gåtur i Thagaards Plantage, før turen atter går hjemad mod Aalborg.

Vi kender stierne godt, for vi har gået her tit, men alligevel får vi hver gang øje på noget nyt. I dag er der fx de fineste, lysegrønne skud på grangrenene, som vi smager på. De har en bitter smag, men er bløde i konsistensen.

Vi parkerer bilen ved p-pladsen ud mod Kystvejen og vælger herfra gul rute, som vi går mod uret. Vi plejer at begynde fra p-pladsen ved Bøgsted Rende og gå med urets retning. Sådan en lille ændring er nok til, at ruten føles ny og anderledes.

""

Gul rute i Thagaards Plantage

Gul rute tager os på sine små 4 kilometer gennem både lukkede og åbne landskaber. Vi går igennem plantagen på små, snoede stier, der – dækket af det fineste, hvide strandsand – lyser godt op i de ellers brune og grønne skov-nuancer.

Efter cirka en kilometer kommer vi ud af skoven, hvor et bakket klithedelandskab møder os.

Synet på klitheden har heldigvis ændret sig siden jeg var barn, ikke mindst efter, at Danmarks første nationalpark blev grundlagt i Thy i 2007 netop pga. den vidtstrakte klithede, der ikke findes lige i hele Europa.

Klitheden er levested for sjældne dyr og planter som tinksmed og klokkeensian.

Vi går langs skovbrynet, før vi går ind i plantagen påny, denne gang med en kraftig stigning op til Tvorup Sømærke, der er en af de tre tilbageværende båker i Thy. Herfra er der udsigt så langt øjet rækker over trætoppe, langs kystlinje og mod det vilde Vesterhav. Det er det smukkeste syn, og vi føler os bittesmå i det storslåede landskab.

Dette er helt klart højdepunktet på ruten, både hvad angår fysisk anstrengelse og mental nydelse.

De sidste små 2 kilometer foregår i en skovbevoksning af høje grantræer, mens stien lystigt snor sig forbi en bæk, over gamle skovveje og forbi ruinerne af opsynsmandens hus.

Selvom vi var trætte efter dagens arbejde, da vi ankom, skulle der ikke mere end 3,5 kilometer i Thagaards Plantage til at lade batterierne op igen.

""

Historien bag Thagaards Plantage

For at forstå historien bag Thagaards Plantage, må man først kende til sandflugtens historie.

Der berettes om flyvesand fra 1400-tallet og frem, der lagde sig som en dyne over det frugtbare land – helt op til 14 km ind fra kysten. Det ødelagde bøndernes jorde og tvang dem væk fra kysten.

Først i slutningen af 1700-tallet begyndte man at udplante hjælmeplanten, hvis lange rødder binder sandet, mens selve planten opfanger og standser det fygende sand. Det lykkedes næsten at standse sandflugten på kun 20 år.

Næste skridt i kampen mod sandflugten var at plante træer og her kommer plantagerne ind i billedet.

Thagaards Plantage var en ud af syv forsøgsplantager i Thy, der blev anlagt i 1816. Den har navn efter sandflugtskommissær Lauritz Thagaard.

Her lavede man forsøg med at plante forskellige træsorter: rødgran, birk, el, skovfyr, bævreasp og pil. Det var dog ikke ubetinget en succes.

De små træer var udsat for blæst, udtørring og frost. Det hæmmede deres vækst, og det blev i 1842 besluttet, at det var nytteløst at fortsætte forsøgene.

Planen blev opgivet, men nogle af træerne har alligevel været sejlivede og står stadig tilbage den dag i dag.

De næsten 200 år gamle træer er krogede, vejrbidte og helt pelsede af lav. Det skaber en særlig stemning, der balancerer på kanten mellem eventyr og undergangsfortælling. I Tolkiens trilogi kunne Frodo fint have vandret igennem Thagaards Plantage på sin færd mod Mordor – altså hvis det havde passet med ruten. Stemningen i landskabet passer perfekt til Ringenes Herre.

Læs flere blogindlæg om gåture

Godt at vide om ruterne i Thagaards Plantage

Meget kuperet med afvekslende stigninger. Vandreruten forløber primært på naturstier med sand, trampestier, gamle vognspor og board walks.

Der findes 5 afmærkede stier i Thagaard Plantage:

Grøn sti – ca. 0,5 km. Middel.

Blå sti – ca. 2,5 km. Middel.

Gul sti – ca. 3,5 km. Svær.

Rød sti – ca. 4,5 km. Svær.

Nordsøstien, der på sin strækning fra Agger Tange til Bulbjerg går igennem Thagaard Plantage.

Se Naturstyrelsens kort over området med indtegnede stier her.

Der er tre parkeringspladser i Thagaards Plantage:

  • For enden af Bøgsted Rende Vej
  • Kystvejen – 25 meter fra Bøgsted Rende Vej.
  • Kystvejen – Mellem Nr. Vorupør og Bøgsted Rende Vej (ifm. Nystrup plantage shelterplads)

Der findes to offentlige toiletter i Thagaards Plantage.

  • For enden af Bøgsted Rende Vej
  • Kystvejen – 25 meter fra Bøgsted Rende Vej.

Du kan gratis downloade Nationalpark Thy’s app til din Smartphone. Den indeholder alle de afmærkede vandrestier i Nationalpark Thy og fungerer også uden netforbindelse.

Læs mere her

Kilde

Historien bag Thagaard Plantage: www.nationalparkthy.dk

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier