Julen er gåturenes tid: En måde at få lidt dagslys på i den ellers mørke december-måned. Et kærkomment indslag under en julefrokost. En måde at være sammen med vores kære på.

For min mand, Martin, og jeg, er det blevet en fast tradition, at vi hver dag i juleferien går en tur.

Under gåturene nyder vi, at der er god ro og tid til at være sammen, og vi får vendt stort og småt. Ofte går vi ture med hunden i det område, hvor vi bor, men det hænder også at vi kører ud i det blå.

2. juledag går turen til gul rute i Skagen Klitplantage i frostklart solskinsvejr med en afstikker undervejs til den tilsandede kirke.

Historien bag Skagen Klitplantage

Skagen Klitplantage ligger syd for Skagen. Den blev anlagt i 1888 som et værn mod den sandflugt, der plagede området og som bl.a. skabte Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit.

Selve plantagen er resultatet af en regulær byttehandel: Skagens fiskere ønskede sig en ny landevej til Skagen, og det ville Rigsdagen kun gå med til, hvis skagboerne til gengæld stillede deres jord til rådighed til en plantage. Begge parter opnåede, hvad de ville, og i dag går landevejen til Skagen gennem Skagen Klitplantage som et vidnesbyrd herom.

Vandring i Skagen Klitplantage - Oh So Quiet

Om gul rute i Skagen Klitplantage

Vi har udset os gul rute og parkerer der, hvor Gamle Landevej møder Frederikshavnvej.

Vi vælger lidt tilfældigt at gå ruten i modsat retning, hvilket viser sig at være vanskeligere end først antaget; skiltene er nemlig kun opsat til, at man følger ruten i den tilsigtede retning.

Det betyder, at vi ofte må finde mobiltelefonen frem for at sikre os, at vi befinder os på ruten. Enkelte steder drejer vi forkert, men finder heldigvis hurtigt tilbage på sporet igen.

Efter at have gået turen er vi enige om, at det optimale må være at parkere på p-pladsen ved den tilsandede kirke og gå ruten i den intenderede retning.

Gul rute er en meget afvekslende rute, hvor vi går både på åbne skovveje, langs skel og strand samt på små trampestier, der snor sig hemmeligt imellem træerne på Postmesterens Bakke.

Næsten nede ved havet bestiger vi en klittop, hvorfra vi har en pragtfuld udsigt til Skagen. Vi bliver overraskede over, hvor mange store fragtskibe, der sejler forbi kysten.

Billeder fra Skagen Klitplantage

Den tilsandede kirke

På stien ved Kirkesig vælger vi at følge ridestien til højre op forbi den tilsandede kirke og derfra blå rute tilbage til gul rute. En afstikker på cirka en kilometer.

At se kirken er et spændende indslag på gåturen. For pludselig – midt i en god snak – dukker kirketårnet op lige der af sandet. Det står kridhvidt og smukt midt i det bakkede skovlandskab. Sct. Laurentii Kirke, som er kirkens egentlige navn, stammer tilbage fra slutningen af 1300-tallet, hvor det angiveligt var den største kirke i Vendsyssel.

Sand er i flere hundrede år konstant føget hen over kirken, og selvom man med skovl og håndkraft ihærdigt forsøgte at holde kirken fri, måtte man i 1795 opgive kampen mod sandet. Kirkeskibet blev revet ned og kirken nedlagt. I dag står det fredede tårn tilbage og fungerer som et sømærke.

Tårnet af Den Tilsandede Kirke ved Skagen

Er Skagen Klitplantage et besøg værd?

Gul rute gennem klitplantagens østlige del består af afvekslende landskaber, hvilket bestemt gør den et besøg værd. Med en lille afstikker til den tilsandede kirke, byder turen også på et kulturhistorisk indslag.

Vi slutter turen af med at køre ind til Skagen og nyde en god frokost på en af byens mange caféer. Alt i alt en skøn udflugt på 2. juledag!

Godt at vide om gul rute

Kuperet med mindre stigninger. Afvekslende terræn, der spænder fra trampesti, asfalteret sti og sand til skovveje.

Ud over gul rute, findes der tre andre afmærkede vandreruter i området (gul rute er med sine cirka 5 km den længste). Desuden løber Nordsøstien igennem klitplantagen både på den vestlige og østlige side.

Hunde i snor er velkomne. I den nordlige ende af plantagen findes desuden en hundeskov, hvor hunde kan boltre sig uden snor.

Man kan parkere på p-pladsen, der ligger på hjørnet mellem Frederikshavnsvej og Gamle Landevej, samt på p-pladsen ved den tilsandede kirke (anbefalet).

Der findes et toilet på p-pladsen ved den tilsandede kirke.

Der er en lille kiosk, der har åbent i sommerperioden, samt en legeplads på p-pladsen ved den tilsandede kirke.

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier