Der er noget magisk ved at gå en rute første gang!

Det gælder særligt de ruter, der er blevet mig anbefalet af andre gåturs-entusiaster. Her kilder de første kilometer ekstra frydefuldt i maven, og præcis sådan har jeg det, da jeg tager de første skridt på Panorama-ruten en lørdag midt i marts.

Panorama-ruten. Alene navnet lover, at der er smukke udsigter i vente, men lever ruten op til det? Ja, i allerhøjeste grad!

Panorama-ruten ved Mariager Fjord

Panorama-ruten ligger ved Mariager Fjord i den sydlige del af Himmerland. Går man ruten i sin fulde længde er den 10 km, men der findes en række muligheder for at afkorte den og tage kortere ruter, alt afhængig af hvor man parkerer.

Jeg parkerer min bil på parkeringspladsen ved Hobro Lystbådehavn. Man kan også vælge at parkere ved Hobro Golfklub eller ved Bramslev Bakker Camping og begynde ruten her. Særligt i højsæsonen kan det sikkert være svært at finde en p-plads ved lystbådehavnen, men de problemer har jeg ikke i det tidlige forår.

Jeg vælger at gå ruten således, at jeg følger fjorden tæt på første halvdel af turen og går på overdrevet på vejen tilbage. Man kan dog fint gå ruten modsat, hvilket der også opfordres til i diverse guidebøger, men stien er velafmærket både den ene og den anden vej.

Se kort over ruten

Folk og fæ på ruten

Jeg har ikke gået mange hundrede meter før jeg møder de første mennesker. Tre lystfiskere står i waders i vandkanten og fisker. De nikker til hilsen, da jeg passerer forbi. Knap en kilometer senere møder jeg en hundelufter, der spørger, om jeg har set den lille kalv, der må være blevet født her til morgen?

Folk virker generelt meget åbne og imødekommende på strækningen. Jeg tænker, om det mon er naturens skønhed der gør os ”milde i hu”?

På dele af ruten går jeg i et indhegnet område blandt får, kvæg og heste. Når de græsser, kommer der mere lys til jorden, så flere plantearter får en chance for at spire og vokse. Jeg føler mig på intet tidspunkt utryg ved at færdes blandt dyrene, men jeg er også opmærksom på ikke at forstyrre eller gå for tæt på dem. Særligt i denne tid, hvor de kælver.

Sådan færdes du sikkert blandt græssende dyr

Billeder fra Panorama-ruten

Historien om Panorama-ruten

Mariager Fjord er med sine cirka 35 km den længste fjord i Danmark.

Den ligger i bunden af en gammel tunneldal, hvor smeltevandet fra gletschere gravede sig vej under isen og ud på de flade smeltevandssletter mod vest under sidste istid. Da isen trak sig tilbage, lavede nedbør og smeltevand kraftig erosion langs kysten og dannede de karakteristiske bakker.

I 2016 blev Panoramaruten som den som den første i Danmark certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. De har Europas mest udbredte kvalitetssystem for vandreruter. Pt. har kun tre andre danske vandreruter opnået status af Premium Vandrerute, nemlig Rebild Bakker, Tranum-Fosdal (indsæt link) og Husby Klitplantage, så det er lidt at et kvalitetsstempel!

Jeg mærker tydeligt, at ruten er certificeret. Det er nemt at følge stierne, der er velafmærkede, og ruten er vedligeholdt med board walks gennem vådområder. Alligevel får jeg mudrede vandrestøvler, så godt fodtøj er et must, også på denne rute.

Læs om premium vandreruter

(teksten fortsætter under annoncen)


Vores ture

Bulbjerg 2

Bulbjerg, Thorupstrand, Lildstrand – Tur A 2024

3 dage
Tilgængelighed: 29.03 
- 25.04

Fra:

2.295 DKK

Bulbjerg 2

Bulbjerg, Thorupstrand, Lildstrand – Tur B 2024

3 dage
Tilgængelighed: 29.03 
- 25.04

Fra:

2.295 DKK

180422 MadsTolstrup (35 of 94)

Svinkløv, Fosdalen - Tur A

3 dage
Tilgængelighed: 23.08 
- 20.09

Fra:

2.295 DKK

180422 MadsTolstrup (35 of 94)

Svinkløv, Fosdalen – Tur B

3 dage
Tilgængelighed: 23.08 
- 20.09

Fra:

2.295 DKK

Hvorfor er Panoramaruten et besøg værd?

Det er helt klart det varierede landskab med den fantastiske udsigt over Mariager Fjord, der gør Panoramaruten helt speciel.

Turen tager cirka tre timer og jeg går på en blanding af stier, græsspor, board walks og grusveje. Undervejs er bænke placeret på nøje udvalgte udsigtspunkter, hvorfra blikket kan vandre ud over fjorden og over til skoven på den anden side.

Flere gange undervejs må jeg knibe mig selv i armen. Hvor er der bare smukt!

Vel tilbage ved parkeringspladsen føler jeg mig på én gang træt og spillevende.

Godt at vide om Panorama-ruten

Meget kuperet. Underlaget består af trampestier, græsspor, board walks og grusveje. Dele af strækningen går igennem indhegninger med græssende dyr. Ruten er ikke egnet til barnevogne.

Der findes i alt 6 afmærkede stier i området:

Grøn rute: 2,3 km
Blå rute: 5,8 km
Gul rute: 3,9 km
Rød rute kort: 2,6 km
Rød rute lang: 4,9 km
Panoramaruten: 10 km

Hunde i snor er velkomne. Husk at holde hunden i stram snor, når I færdes i indhegninger, så den ikke skræmmer de græssende heste, køer og får.

Man kan parkere ved Hobro Lystbådehavn, Nedre Strandvej 5, Hobro Golfklub, Torndalsvej 3 eller ved Bramslev Bakker Camping, Bramslev Bakker 5.

Der er tre toiletter langs ruten: ved Hobro Lystbådehavn, Bramslev Bakker Camping og Lille Skovsgaard Hage.

Der findes en række udsigtspunkter med bænke og bord-bænke sæt langs med ruten. Ved Bramslev Bakker Camping findes desuden en restaurant, der har åbent i sommersæsonen (https://www.bramslevbakker.dk/restaurant.html).

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier