Skip to main content

En blæsende, men flot julidag sætter jeg kursen mod Svinklovene i Jammerbugten. Anledningen er, at jeg længe har haft et godt øje til området, hvor jeg påtænker at åbne en ny Oh So Quiet-rute.

Jeg kører via Svinkløvvej til Svinkløv Badehotel, hvor der både er gode parkeringsfaciliteter og et offentligt WC, hvor jeg kan fylde vandflasken før afgang. 

Stedet emmer af en på en gang højtidelig men også stærk længsel mod svundne tider, “før verden gik af lave”. 
Synet af det grå badehotel, der i sin majestætiske ensomhed står med fronten mod det brusende Vesterhav, sender en kuldegysning igennem mig. 

For kun 5 år siden brændte det gamle badehotel til grunden efter gennem et helt århundrede at have dannet rammer for det bedre borgerskabs rekreation til Vesterhavet hver sommer. I 2019 blev det nye badehotel indviet, en bygning med respekt for den oprindelige, ikoniske træbygning, dog uden at være en tro kopi. Efter antallet af parkerede biler at dømme, har gæsterne taget også badehotel version 2.0 til sig!

Rød rute – jeg er i live!

Jeg bevæger mig op ad skrænten mod Sømærkestien, hvor jeg følger rød rute, der løber langs overkanten af kystskrænten til Svinklovene og tilbage på det flade forland langs kysten. En tur på i alt 4,5 km. 

Håret flyver i alle retninger i Vestenvinden, der er så kraftig, at jeg visse steder kan læne mig fremad, mens min kropsvægt holdes oppe alene af vinden.

Mågerne føles sært tæt på, mens jeg følger stien langs skrænten, for afstanden ned er noget kun større end afstanden op til de store, frie fugle. Kombinationen af det storslåede landskab og den stærke sansning af blæst, salt og sandkorn mod huden, giver mig en stærk følelse af at være i live. Nærmest lykkelig. Den følelse opstår kun på de rigtig gode gåture.

Mange steder på stien har jeg den mest fantastiske udsigt over Jammerbugten fra Bulbjerg til Rubjerg Knude. Jeg passerer Svinkløv Camping på min venstre side og ser rester af et større bunkeranlæg fra den tyske besættelse 1940-45. Undervejs møder jeg andre par, der traver den modsatte vej, nogle med store backpacks, andre ligner gæster fra campingpladsen og badehotellet. Alle giver et lille nik til hilsen. 

Svinklovene

Svinklovene er et bølget og smukt landskab, der er skabt ved at regnvandet langsomt har opløst det bløde skrivekridt, som kystskrænten består af. Kombinationen af det bløde kridt og bevoksningen af marehalm og strandhjelme, giver de kammede bakker et nærmest låddent udtryk.

Fra kysten kan konturerne af landskabet rigtig nydes og afslører, hvorfor bakkerne har fået navnet “svinklovene”.

I stedet for at følge rød rute ned til kysten, vælger jeg dog at dreje til venstre ind i Svinkløv Klitplantage for at researche videre på dagsdistancerne til den nye Oh So Quiet-rute.

Info
Kort fra Naturstyrelsen med afmærkede vandreruter
Book bord hjemmefra, hvis du vil nyde en frokost på Svinkløv Badehotel
Læs mere om Oh So Quiets forårsrute til Svinkløv