For mange af os står der sommerferie i kalenderen i disse dage. En tid dedikeret til at sætte tempoet ned, men også til at nå de ting, der ikke er plads til i en travl hverdag. Jeg har lyttet til Mikael Kambers podcast ”Min gåtur gennem livet”, hvor den seneste episode om gangtempoets glæder vækker genklang i mig ift. mine egner oplevelser med gåturen.

Hurtigt tempo

Mikael Kamber bruger en flaske med sand og vand som en metafor for, hvad tempo har af betydning for vores opfattelse af omverden samt vores ageren heri. Når vi bevæger os hurtigt, bliver sandet i flasken hvirvlet rundt og vandet bliver uklart. På samme måde når vi bevæger os hurtigt mod et mål, bliver vores syn på omverden sløret og vi får skyklapper på.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for på den måde opnår vi jo netop noget specifikt. Det er dog vigtigt at have en bevidsthed om, hvad man fraskriver sig i det hurtige tempo. Mikael Kamber beskriver, hvordan han ikke hører fuglene synge eller ser detaljerne i landskabet, når han bevæger sig i et hurtigt tempo. Når vi bevæger os mod et mål, risikerer vi at glemme at være til stede i nuet og nyde alt det, som vi er en del af.

Normalt tempo

Det normale tempo varierer alt efter hvem man er og hvor man er. Kort sagt er det bare det tempo som falder en naturligt, når man ikke tænker over sit tempo. Dette tempo er perfekt til den almindelige spadseretur, hvor man hører fuglekvidderen og lægger mærke til en mus i krattet. Mikael Kamber beskriver faktisk, at vi gennem menneskets evolution er skabt til at gå i vores normale tempo. Det er derfor der, hvor vi sanser bedst og klarest. Vores beredskab er vagt og vi er opmærksomme på alt det som foregår omkring os.

Selv går jeg ofte i et normalt tempo på mine ture. Her kan jeg føre en behagelig samtale, hvis jeg går med andre eller blot fordybe mig i mine egne tanker og følelser. Jeg bruger mange af mine gåture til livets store og små refleksioner, hvor jeg ofte får ny inspiration, idéer eller tanker, som jeg kan tage med i min dagligdag.

Langsomt tempo

Det langsomme tempo er der, hvor vi virkelig sætter farten ned. Faktisk kan man også stå ganske stille og stoppe op, hver gang en detalje fanger ens opmærksomhed på turen. Når vi tillader os selv at sætte tempoet helt ned, beskriver Mikael Kamber, at vores omgivelser kan opleves som et helt andet univers. Hvad der bare var en træstub før, kan nu oplevelse som sin helt egen verden med et utal af forskellige dyre- og planteliv, som hver især fortæller en historie om, hvad der er hændt og hvad der vil hænde på denne lille plet af vores virkelighed. Meget smukt beskriver Mikael Kamber, at når vi stopper op kan vi i sandhed opleve, hvordan evigheden befinder sig i nuet og sanse dybden i vores omgivelser.

Når vi går ture i dette langsomme tempo, tillader vi os selv små lommer af ro og klarhed i vores hverdag, hvor vi virkelig kan være til stede i nuet. Man går for at nyde selve det at gå og ikke for at nå et sted hen. Jo længere tid man går, jo mere kan man smelte sammen med landskabet og opnå den indre ro, som mange kan miste i en forhastet hverdag.

Det er derfor min opfordring at tage dig tiden til at gå nogle ture i normalt og langsomt tempo i løbet af sommeren (sidstnævnte går i øvrigt helt af sig selv, hvis man går tur med et lille barn).

Ved at prioritere nogle lommer af ro og klarhed i løbet af ferien, skaber du ny energi og inspiration til hverdagen.

Mere inspiration

Læs mere om mine personlige bedste råd til en slow sommer på gåben

Lyt med på Mikael Kamber spændende podcast på turen

Læs min anmeldelse af Mikael Kambers bog “Gå tur”

Kilder

Gå godt – Mikael Kamber (bog)

Gå med – Mikael Kamber (podcast)

gaamed.dk

Læs mere

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier