Som lille havde jeg en samling af yndlingsting, som jeg gemte i en fin æske. Som voksen har jeg lyst til at putte mindet om en solskinsdag i vandrestøvler i Mols Bjerge ned i den æske.
Denne gang går turen (igen) til den sydlige sløjfe på bjergetapen, der slynger sig gennem istidslandskaberne. Efter min mening byder denne strækning på noget af den mest spektakulære natur, Djursland har at tilbyde: høje bakketoppe med storslået udsigt over land og hav, bronzealderhøje og en rigdom af flora og fauna.
Certificeret vandreoplevelse
Solen skinner fra en skyfri himmel. Kalenderen siger 31. juli og det matcher ret godt den feriestemning, jeg mærker, da jeg stiger ud af bilen på parkeringspladsen ved Trehøje. Jeg ser familier med små børn, der på fremmede sprog siger ting som “it’s a wee bit hot , aint’it?” og “komm mal, du kleine Maus”, da jeg begynder min tur med at bestige de tre oldtidshøje.
Det er tydeligt, at Mols Bjerge er en velbesøgt destination i sommermånederne, og jeg forstår det godt! Udsigten fra Trehøje er imponerende, særligt i det flotte vejr på denne dag. Man kan med 360 graders panoramaudsigt ane både Aarhus i det fjerne, foruden Røsnæs og Samsø.
Mols Bjerge-stien er en vandreoplevelse i særklasse. I bogstaveligste forstand! Den er nemlig certificeret af European Ramblers Association som Leading Quality Trail – best of Europe, dvs. som en særlig kvalitetsvandrevej. I Danmark har kun én anden rute den certificering; Gendarmstien i Sønderjylland.
En kvalitetsvandrevej skal indeholde en række kvaliteter som for eksempel gode naturoplevelser og smukke landskaber. Derudover skal man være sikker på ikke at fare vild, idet der er meget skrappe krav til afmærkning.
Kvalitetsvandrevejene hører med andre ord til elitedivisionen af vandrestier i Europa. Det fornemmer jeg tydeligt på ruten, der byder på en stor variation, som turen skrider frem: skovveje, markveje, smalle stier gennem kratskav og over åbent land med smukke udsigter.
I Tolkiens fodspor
Jeg begynder turen ved at bevæge mig nordpå via den afmærkede Mols Bjerge Sti og passerer efter et par kilometer resterne efter landsbyen Toggerbo, som blev forladt i løbet af 1800-tallet, da landbrugsjorden blev for ringe.
Den berømte forfatter J.R.R. Tolkien skulle efter sigende have fundet inspiration til både karakterer og stednavne i bogen “Hobitten” i dette område. Tolkien var sprogforsker ved Oxford University og studerede Jyllands ældste historie gennem sin passion for sprog, kartografi og oldnordiske tekster.
Tolkien beskriver landskabet, hvor hobitterne bor (“Herredet”) som “et naturskønt, bakket landskab med rislende åløb”. Man mener faktisk, at navnet Toggerbo kan have inspireret Tolkien til navnet for Hobbitklanen Tooks hjemsted, Tookland. Jeg kan nemt se parallerne til Tolkiens univers, som jeg går der i solskinnet og tager historien ind.
Dødislandskab og gravhøje
Ved Tremosevej tager jeg en genvej, så min gåtur i stedet for bjergetapens godt 20 kilometer reduceres til cirka 8 kilometer. Det passer bedre med den tid, jeg har afsat til dagens gåtur, for jeg skal også ud og kigge på sommerhuse til en potentiel fremtidig Oh So Quiet-rute i dette skønne område.
Tilbage på Mols Bjerge stien går jeg nu med retning mod sydvest, bl.a. igennem en fold med heste undervejs, der nysgerrigt hilser på.
Jeg passerer Tinghulen, et imponerende dødishul. Tinghulen var i gammel tid tingsted for tre sogne, hvis grænser mødtes her.
Mols Bjerge, som vi kender det i dag, er blevet formet af de sidste istider. To store bræer (eller gletsjere) borede sig ind i Ebeltoft Vig og Kalø Vig og modellerede bakkerne imellem sig, der nogle steder står op i 137 meter over havet.
De markante lavninger er dødishuller skabt af store isblokke, der brækkede af gletsjerne og blev trykket ned i jorden, hvor de lå og smeltede over flere tusinde år. Tinghulen er et flot vidnesbyrd i landskabet om de enorme kræfter, der har skabt Mols Bjerges karakteristiske bakkelandskab.
Historien bag Mols Bjerge
De første spor af menneskelig aktivitet i Mols Bjerge går tilbage til stenalderen for omkring 12.000 år siden, hvor de første jæger-samlere bosatte sig. De mange gravhøje, som stadig kan ses i dag, vidner om områdets betydning i bronzealderen. Trehøje er et godt eksempel herpå.
Gravhøjene, der er spredt ud over landskabet, blev brugt som begravelsessteder for datidens beboere og er i dag fredet som kulturminder.
Senere i middelalderen blev Mols Bjerge en del af det danske landbrugssamfund. Landskabet blev formet af bønder, som dyrkede jorden og holdt husdyr. Skovene blev gradvist ryddet for at skabe plads til marker og græsningsarealer.
Siden da er vi dog begyndt at anerkende områdets naturskønhed og kulturelle værdi og i 2009 blev Mols Bjerge Nationalpark oprettet, hvis formål er at beskytte og bevare områdets unikke natur samtidigt at facilitere muligheden for naturskønne oplevelser for eksempelvis glade vandrere som mig.
Biodiversitet i Mols Bjerge
Mols Bjerge Nationalpark dækker både skove, heder, enge, moser, og kyststrækninger, hvilket er med til at skabe forholdene for et af Danmarks mest biodiverse områder. Samspillet mellem forskellige økosystemer skaber netop plads for et væld af plante- og dyrearter.
Området er hjemsted for et stort udvalg af planter, mange af dem sjældne og truede. De tørre, sandede jorder i bakkerne er ideelle for arter som hedelyng, klokkeensian, og forskellige orkideer. Skovene, der domineres af løvtræer som eg, bøg og birk, huser også en rig vegetation med arter som liljekonval og skovsyre. På de åbne heder kan man finde arter som hvidkløver og blåhat, mens de fugtige enge og moser er levesteder for bl.a. kærmysse og vibefedt.
Dyrelivet i Mols Bjerge er lige så mangfoldigt som plantelivet.
Området er kendt for sin store bestand af insekter, herunder mange sjældne sommerfugle som sortplettet blåfugl og hedepletvinge. Ud over de mange sommerfugle lever der også sjældne biller, bier og græshopper. Fuglelivet er rigt med arter som rød glente, natravn og grønspætte, der alle trives i de forskellige habitater. Rovfugle som musvåge og tårnfalk ses ofte svæve over bakkerne på jagt efter bytte.
Hertil er de lidt større dyr som rådyr, ræv, og grævling almindelige i skovene og på de åbne områder. Er man stille på sin vandretur kan man være heldig støde på nogle af områdets smådyr såsom egern og forskellige musearter eller måske oplever en lille vandsalamander eller en skrubtudse i en parkens mange vandhuller og søer.
På min tur så jeg en stålorm, der langsomt bevægede sig fremad i hypnotiske bevægelser, foruden en sjælden smuk og stor guldsmed.
Det er meget fascinerende at træde ind i et område, hvor de forskellige levesteder giver optimale forhold for så varierede arter, der hver især bidrager til økosystemets sundhed og stabilitet.
Et besøg værd
Det er hverken første eller sidste gang, jeg besøger Mols Bjerge-stien.
På ruten gennem noget af Danmarks skønneste natur i dag, møder jeg ikke en eneste asfalteret vej, hvilket er helt i tråd med certifikatet som kvalitetsvandrevej.
Fordi den samlede rute er mere end 80 kilometer lang, er der både mulighed for en vandretur af flere dages vandretur eller for at tage turen i mindre bidder. Bjergetapen er efter min mening et godt sted at starte, hvis man vil opleve det helt særegne istidslandskab og føle sig som hobbit for en dag.
Godt at vide om Mols Bjerge
Meget kuperet med afvekslende stigninger med trappetrin. Vandreruten forløber primært på naturstier og board walks. Dele af strækningen går igennem indhegninger med græssende dyr. Ruten er ikke egnet til barnevogne.
Der findes en del afmærkede stier i området, heriblandt:
Bjergetapen: 19,7 km
Vandrerute ved Langemosen – Strandkær: 4,8 km
Vandrerute Trehøj – Toggerbo: 3,9 km
Agribavnhøj: 5,8 km
Hunde i snor er velkomne. Husk at holde hunden i stram snor, når I færdes i indhegninger, så den ikke skræmmer de græssende heste, køer og får.
Der findes flere forskellige muligheder for parkering i området. Jeg gjorde brug af pladsen ved Toggerbovej, der er dog mulighed for parkering ved blandt andet Trehøje, i Femmøller og ved Agri Bavnehøj.
I udkanten af landsbyen Femmøller finder du Restaurant Skovmøllen, hvor man kan få sig en hyggelig frokost eller lidt sødt til eftermiddagskaffen.
Vidste du forresten, at der i dag kun ligger fire møller i Femmøller? Den femte mølle, Ravns Mølle brændte ned i 1688 og blev aldrig genopført.
Nationalparkens app ”Nationalpark Mols Bjerge” er et nyttigt værktøj på turen. Du kan finde stier, p-pladser, vandreruter, toiletter m.v. – og så viser kortappen hele tiden, hvor du er. Du kan læse mere om appen her.