fbpx

Julen er hjerternes tid, og julehjerter, ja – de kan lide at give.

Det er ligefrem forskningsmæssigt bevist, at vi mennesker bliver gladere af at give. En lille gruppe nerveceller bagerst i hjernen aktiverer hjernens belønningscenter, når vi giver til andre, og det fylder os med følelsen af glæde.

Vi giver gaver for at vise, at vi holder af hinanden og gerne vil have mere med hinanden at gøre. Den gode gave indeholder et element af overraskelse og viser, at giveren virkelig har gjort noget ud af det.

Men vidste du, at du faktisk kan give gaver, der gør godt på mere end én måde? Med lidt omtanke kan du glæde dine kære samtidig med at du gør noget godt for din omverden.

Her er 6 principper, der gør dine gaver ekstra gode

1. Køb gaver af høj kvalitet
Der skal anvendes lige så mange ressourcer til at producere høj- som lavkvalitetsgaver, men gaver af høj kvalitet gør generelt folk glade længere og har en længere levetid. Hvis man giver det halve antal gaver, men til gengæld i en bedre kvalitet, så reducerer man CO2-udledningen betydeligt.

2. Køb oplevelsesgaver
Oplevelsesgaver afsætter et markant lavere klimaaftryk end materielle gaver. Overvej derfor, om du i stedet for at give gaver som tøj og sko, elektronik, legetøj og kosmetik skulle give billetter til en tur i teateret/en koncert eller måske en miniferie i Danmark? Oplevelsesgaver har den yderligere fordel, at de er relationsopbyggende, fordi du viser modtageren, at du gerne vil bruge tid sammen med vedkommende.

3. Køb gaver lavet af restprodukter/genbrug
Der bliver mere og mere fokus på brug af genbrugte materialer i produktionen af nye produkter. Upcycling betyder, at man ændrer et produkt eller materiale til noget bedre. At give en upcyclet gave sender signaler om, at du både er med på noderne og tænker på kloden. Når vi kan genbruge et materiale, kan vi nemlig undgå eller minimere udledningen af yderligere CO2.

4. Køb gaver fra små og lokale virksomheder
Hav et godt øje til specielt de små selvstændige butikker og virksomheder der ikke har en stor koncern i ryggen. De er ekstra sårbare over for fx covid-19 og inflation, og derfor betyder dit køb noget for deres fortsatte eksistens. Ved at købe lokalt producerede produkter reducerer du samtidig transporten og dermed CO2-udledningen.

5. Donér et bidrag til velgørenhed
Flere og flere organisationer tilbyder dig muligheden for at give en donation i gave. Med et velgørenheds- gavekort er du og julegave-modtageren med til at gøre en forskel for andre. Giv fx en ged med Folkekirkens Nødhjælp eller et skovbevis hos Den Danske Naturfond.

6. Gi’ en hjemmelavet gave
Du behøver ikke altid bruge penge på gaver for at glæde andre. Du kan fx også vise, hvor meget du holder af en person ved at lave en hjemmelavet gave. Hvad med fx et par hjemmestrikkede sokker eller et 10 turs klippekort til gode gåture? Fordelen ved en hjemmelavet gave er, at den typisk afsætter et minimalt klimaaftryk, men et maximalt hjerteaftryk.

TIP! Principperne kan også bruges til mandelgaven, værtindegaven og pakkespillet.

Oplevelsesgaver afsætter et markant lavere klimaaftryk end materielle gaver

Andre blogindlæg

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier