Skip to main content

– 3 gode råd til mit fremtidige jeg (samt til dig, der læser med)

Nytår er for mange lig med nytårsforsætter. Lige der – på grænsen mellem et gammelt og et nyt år – lover vi os selv at tage os sammen og få styr på vores dårlige vaner og realisere vores ønsker.

Det er som om tanken om et nyt og endnu uplettet år, giver os lyst til forandring. Nu skal det være! En hurtig Google-søgning afslører dog, at det måske kniber os lidt med at fastholde de gode intentioner.

Min egen succesrate med nytårsforsætter er på det samme (lave) niveau som de fleste andres. Faktisk har jeg lykkelig glemt mange af mine tidligere forsætter, så noget kunne tyde på, at de aldrig rigtig har fået nogen gang på jorden.

Forandringer er bare svære, særligt når vi skal drive dem selv!

Den suverænt største forandring, jeg er lykkedes med at skabe i mit voksne liv (når man ser bort fra at få børn), har været at starte min virksomhed Oh So Quiet. Her gik jeg fra et liv som mangeårig offentlig ansat med faste opgaver og en rutinepræget hverdag til selvstændig erhvervsdrivende med flydende arbejdstider og ansvar for alt fra kundeservice, bogholderi, rengøring, markedsføring, samarbejdsaftaler til udvikling af nye ruter. Plus det løse.

Den rejse har bragt mig ud i mange udfordringer, som jeg på egen hånd har skullet drage ansvar for. Hvad gør man fx når en septiktank flyder over klokken 21 torsdag aften i et af de sommerhuse, man har gæster i? Eller der udbryder en pandemi og landet bliver lukket ned kort før den planlagte entré på markedet? Eller man bare…. laver fejl?

Der har været masser af gange, hvor jeg med lethed kunne have kastet håndklædet i ringen, fordi jeg stod over for noget rigtig svært. Alligevel har jeg stædigt holdt fast i Oh So Quiet.

Hvordan?

Det spørger jeg mig selv om her på tærsklen til det nye år. Det er nemlig godt at vide, hvilket brændstof man selv kører langt på literen på.

Frem for at lave et nytårsforsæt i år, har jeg således gjort mig nogle tanker om, hvilke råd jeg vil udlede af mine første 3 ½ år som selvstændig. Råd, som jeg kan hive frem næste gang det bliver svært, eller jeg vil finde styrken til at foretage en forandring i mit liv.

Listen er på ingen måde udtømmende eller baseret på store mængder empirisk data. Den er baseret på det levede livs erfaringer.

Jeg håber, rådene også kan inspirere dig, der læser med, og hvem ved – måske give dig blod på tanden til at forfølge en drøm eller gøre alvor af et nytårsforsæt? Rådene kan også bruges til noget så hverdagsagtigt som at komme ud af døren og gå en tur her i den mørke vintertid.

 1. Begynd, før du er klar
  Da jeg fik idéen til Oh So Quiet, var jeg et mulehår fra at dømme mig selv ude på forhånd. Jeg følte ikke, jeg havde det, som jeg forestillede mig, man skulle besidde for at lykkes som iværksætter: mod, risikovillighed, foruden viden om, hvordan man overhovedet starter en virksomhed. Og hvad med familiens økonomi? Jeg kunne finde 1.000 grunde til, at jeg ikke skulle forfølge min idé.Sådan er det nok med de fleste forandringer. Af samme grund udskyder vi dem og siger til os selv: på mandag, næste år, når børnene flytter hjemmefra.Husk, du bliver sjældent klar af dig selv, så vent ikke på, at du bliver klar. Du bliver klar ved stille og roligt at gå i gang med det nye.

 

 1. Tag små skridt
  Jeg er ofte blevet spurgt om, hvordan jeg fandt modet til at springe ud som iværksætter. Når sandheden skal frem, føler jeg ikke rigtig, jeg nogensinde fandt det store mod, som sådan et spring ville have krævet af mig. I stedet tog jeg en masse små skridt hen imod at blive iværksætter – det var min måde at gøre det på.

  Jeg fik lige præcis skrabet nok mod sammen til at sende en ansøgning afsted til et iværksætterprogram, som jeg var så heldig at komme med i. Igennem dette program fik jeg hjælp til at udvikle min idé, hvilket jeg gjorde et års tid ved siden af mit fuldtidsarbejde. Jeg skulle bl.a. teste min idé på virkelige gæster. For at kunne gøre det krævede det, at jeg lavede en rute, rutekort, lejede sommerhuse, planlagde en menu, fandt en madleverandør og lagde en plan for, hvad jeg skulle kommunikere til gæsterne hvornår. Det krævede også at jeg fandt nogle frivillige testpersoner samt en struktureret måde, jeg kunne få feedback fra dem på ift. oplevelsen. Med andre ord krævede testen, at jeg fik styr på en masse praktiske ting, der før blot havde været luftige idéer i mit hoved.At starte virksomhed blev på den måde pludselige meget konkret. Hver af opgaverne var i sig selv små skridt imod realisering af min idé og var med til at modne min nye identitet som iværksætter.

  For dig virker mine skridt måske som store skridt. Hvad der opleves som overkommelige skridt for den ene, kan nemlig virke helt anderledes uoverskuelige for en anden. Små skridt defineres alene af dig. De er kendetegnet ved, at du ikke skal bevæge dig alt for langt væk fra komfortzonen for at tage dem. Lidt bliver du dog nødt til.

  Små skridt er vejen til kontinuérlig udvikling og kan danne forudsætning for store forandringer. Det er en rigtig god måde at skabe varige livsstilsændringer på. Bryd derfor din udfordring eller ønskede forandring ned i mindre, overkommelige skridt.

 

 1. Når det bliver uoverskueligt: Fokusér kun på de næste tre skridt
  På et tidspunkt i mit iværksætterforløb deltog jeg i en workshop, hvor en af oplægsholderne gav mig et råd: fokusér ikke på alt det, du ikke har styr på. Fokusér i stedet på de tre næste handlinger, du kan se umiddelbart foran dig, ligegyldigt hvor små de er. Udfør dem. Og fokusér så på de næste tre handlinger…

  Det råd har jeg fulgt, hver gang jeg har følt stress og for en stund mistet overblikket. Det har fået mig igennem situationer, jeg indledningsvist ikke kunne se mig ud af.