Kender du det med at gå i stå? Den der følelse, hvor der er et problem, som du skal løse, men i stedet for at gøre noget ved det, så stirrer du bare tomt på det.
Det er som om, vi tror, at hvis vi bare kigger på problemet tilpas længe, så kommer løsningen ud af det blå. Men nogle gange kræver det i stedet for, at vi bevæger os ud i det blå, for at den kommer til os.
At gå i stå
De seneste dage har jeg arbejdet på en præsentation. En præsentation, hvor jeg gerne vil gøre et godt indtryk og levere et klart budskab. Jeg har med andre ord noget på spil.
En sådan præsentation kræver den rigtige struktur, som jeg bare ikke kan finde, mens jeg stirrer blindt ind i min computerskærm. Det kan være en utrolig frustrerende følelse, når man sidder med en opgave, som man gerne vil have løst, men af en eller anden grund ikke evner at komme til livs. Alt for mange gange har jeg siddet fast i det limbo, hvor jeg hverken nærmer mig løsningen, men heller ikke i tide frigør mig selv fra den fastfrosne tilstand.
Derfor beslutter jeg mig for at rejse mig, sætte arbejdet på pause og bevæge mig ud i Lundby Krat et par kilometer fra mit hjem. Her går jeg ofte tur for at tømme hovedet og give mig selv et frirum.
At gå videre
Lundby Krat befinder sig 10 km sydøst fra Aalborg. Siden 1992 har området været udlagt som urørt skov – dvs. et område, hvor der ikke foretages nogen egentlig drift. Træerne får lov til at dø af ælde og blive liggende, hvor de vælter.
Omgivet af denne natur lader jeg tankerne få frit løb. Jeg har egentlig sat mig for ikke at tænke over min præsentation. Alligevel bliver mine tanker ved med at vende tilbage dertil. Jeg overvejer, hvad det er ved strukturen, som jeg ikke synes fungerer og hvordan jeg kan gøre det bedre. Som jeg går gennem den regnvåde skovbund begynder nye tanker og idéer at tage form.
Der findes en del forskning om, hvordan gåture i naturen fremmer vores kreativitet. Der sker noget med os, når vi træder ind i kombinationen af afslapning, nysgerrighed og bevægelse i naturen. Det kan være med til at åbne op for vores kreativitet og hjælpe os med at finde frem til innovative løsninger.
Det er ikke tilfældigt, at gåture kan fremme kreativiteten. Når vi går, sættes en række processer i gang i hjernen, som frigør vores tankegang – blodgennemstrømningen øges, hvilket forbedrer ilttilførslen til hjernen. Dette er med til at fremme produktionen af dopamin og serotonin, som er forbundet med øget kreativitet og problemløsning. Forskere har påvist, at bevægelse ændrer vores opmærksomhed og mindsker mentale blokeringer, så vi lettere kan tænke i nye baner. Faktisk viser et studie fra Stanford at folks kreativitet forhøjes med op til 60%, når de går. På den måde er gåturen en katalysator for nye idéer og perspektiver, der kan opstå, uden at vi direkte tvinger dem frem.
Og dét er lige præcis, hvad jeg oplever på min vandring gennem Lundby Krat. Lige pludselig står en idé lysende klart for mig og da jeg igen sætter mig foran computeren, er præsentationen færdig på ingen tid! Det minder mig om, at nogle gange er det mest produktive at tage en pause og træde et skridt væk. Frisk luft og duften af skovbund kan løse mere end man lige går og tror 😉