Hvordan er man en god gæst i naturen?

Det er vigtigt for mig, at vi passer på vores natur i Danmark; ikke kun fordi den ud-gør hovedattraktionen i en Oh So Quiet-tur, men også fordi den har værdi i sin egen ret.
Jeg vil altid gerne blive klogere på, hvordan vi som vandrere kan være med til at passe på naturen. Derfor har jeg taget en snak med Niels Lind Larsen fra Nationalpark Thy om, hvordan man optræder som ansvarlig gæst i naturen.

Karriere og natur

Niels Lind Larsen flyttede fra Nordsjælland til Thy for tre år siden. Denne beslutning tog han blandt andet med afsæt i sin store glæde for vandring og fordi han nærede et ønske om at skifte branche og at komme til arbejde med naturen. I dag er han kommunikationsmedarbejder hos Nationalpark Thy og har med egne ord fået en kontorplads ”midt ude i naturen”.

Niels oplever, at det at gå i naturen skaber en grundlæggende følelse af mening hos ham. Der er noget kontrastfyldt over det at vandre – på en måde er det en uproduktiv aktivitet og så alligevel giver det så meget mening. Man får ro på tankerne og man træder ind i noget, som er større end os mennesker. Jo mere tid han tilbringer i naturen, jo mere lægger han mærke til små detaljer. Han oplever, at han konstant lærer nye ting om naturen, hvilket han finder enormt givende.

Det er ikke, fordi Niels går mere i dag, end han har gjort tidligere i sit liv, men han er i naturen på en anden måde nu. Han har nemlig en anden opmærksomhed på de små detaljer og ændringer i landskabet og er nysgerrig på både plantelivet, svampe og dyrenes rutiner i Nationalpark Thy.

Vær opmærksom

Jeg spørger Niels om, hvad de tre vigtigste ting er, som man skal være opmærksom på, når man vandrer. Hans svar er ganske simpelt – husk at VÆRE opmærksom!

Niels beskriver, hvordan han gør sig umage med at være opmærksom på, hvor han er. Hvad er det, som gør det her område unikt? Hvad er det for et landskab? Hvilken type natur er der tale om? Det kræver lidt træning at være i naturen, da man får en helt anden forståelse af sine omgivelser, hvis man evner at nyde dét, der er, frem for at lede efter noget specifikt.

Niels tillægger naturen i Nationalpark Thy en særlig værdi med dens store klithedelandskaber. Han er fascineret af, hvordan de store kræfter af sand og vind påvirker og giver landskabet karakter. Det er de små detaljer, som gennem deres nuancer afslører naturens barske forhold. En gruppe af træer, som alle vender den samme vej. Bundvegetationens særlige indretning efter læ-forholdene. Klokkelyng, der står flot i de fugtige fordybninger – og lidt derfra på en top står hedelyngen, som foretrækker langt tørrere forhold. Derfor er Niels’ bedste råd at være til stede og lægge mærke til, hvad der er særligt ved naturen lige her.

”Man misser meget, hvis man hele tiden leder efter det man skal opleve i stedet for at opleve det man ser.”

Nogle gange oplever Niels, at de besøgende i nationalparken er meget fokuseret på målet. De vil gerne gå en bestemt distance, nå et specifikt sted hen eller se nogle bestemte dyr. Hvis man er meget fokuseret på målet og har en forudindtaget idé om, hvad man skal opleve på vandreturen, kan man risikere at blive blind for de fantastiske ting, som man ellers kan opleve på ruten.

Gæst i naturen

Man skal huske, at man er gæst i naturen og jo mindre man fylder og forstyrrer, jo bedre er det – ikke kun for naturen, men også for ens oplevelse af den. Derfor er der nogle helt basale ting, du kan gøre, når du vandrer i naturen, som for eksempel at lade være med at larme og tage dit skrald med dig hjem. Det er også altid velset, hvis du samler skrald, som du møder undervejs på din tur. Herudover er det også vigtigt at holde sin hund i kort snor, så den ikke skræmmer eventuelt dyreliv, der gemmer sig i buskadset.

Det er selvfølgelig vigtigt at læse skiltene på din vej, men også at aflæse landskabet. I Nationalpark Thy er der for eksempel flere steder, hvor der er adgangsforbud i fuglenes yngletid, hvilket du som vandrer skal være opmærksom på. Niels nævner endvidere, at pga. klimaændringerne, så begynder nogle fugle at yngle tidligere. Derfor er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft og i de særligt varme forår allerede holde sig uden for fuglenes yngleområde fra midt marts.

Det er generelt utrolig vigtigt ikke at forstyrre dyrelivet. Hold altid god afstand og hav respekt for, at du egentlig er gæst i dyrenes hjem. Niels beskriver, hvordan vi som mennesker har en tendens til, at når vi ser et dyr, så vil vi gerne prøve at komme så tæt på som muligt. Ofte kan du få meget mere ud af oplevelsen ved at stoppe op frem for at forsøge at komme tættere på. Når vi nærmer os dyret, vil vi uden tvivl komme til skræmme det væk til sidst. Det bliver en negativ oplevelse for dyret og potentielt forkorter den tid, hvor vi har mulighed for at betragte det. Derfor anbefaler Niels, at man prøver at stoppe op og gøre sig så usynlig som muligt.

Bedste råd

Et af Niels’ bedste råd er at medbringe en lille kikkert på sin vandretur. Især når man vandrer et sted som Nationalpark Thy med store åbne vidder. Han fremhæver særligt Agger Tange, som er kendt for sit fantastiske fugleliv. Her kan det faktisk være svært at fornemme, hvor mange fugle der i virkeligheden er, hvis man ikke tager tiden til at stoppe op og måske har en kikkert med. Niels beskriver også, hvordan det for ham ikke handler om at kunne alle de forskellige artsnavne, men at man kan opnå stor glæde og fascination ved blot at se de mange forskellige slags.

Han kan dog samtidig godt genkende følelsen af at skulle kende de forskellige arter og bestemme, hvilken fugl han har set på sin vandretur. Selvom der bestemt også kan findes en glæde og nysgerrighed ved at opnå dybere viden gennem bøger, apps og internettet, så prøver Niels at minde sig selv om ”bare” at være glad for det, han ser. Du behøver nemlig ikke at være specialist for at nyde den oplevelse, du får i naturen.

Afsluttende spørger jeg Niels, om han har et favoritområde i nationalparken og selvom der er mange steder, hvor han holder meget af at komme, så er det området mellem Lyngby og Lodbjerg, som han vælger at fremhæve. Det gør han, fordi han synes, at naturen netop her er særlig fantastisk.

I forlængelse heraf giver Niels et sidste råd til dig, som kommer på besøg i Nationalpark Thy – begræns dig lidt. Lad vær med at forvente, at du skal se hele nationalparken på en tur, men udvælg dig et område og giv dig selv tid til at udforske, hvad der netop kan opleves her.

Oh so Quiets ruter i Nationalpark Thy

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier