Skip to main content

I disse dage er min familie i selvisolation, for min datter på 13 er blevet smittet af COVID-19. Hun har ligget syg på sit værelse siden i mandags.
.
Pludselig føles hjemmet ikke så hjemligt, knus og krammere er for en stund lagt på hylden og omsorg må gives på nye måder.

Det føles helt forkert ikke at trøste med kropslig berøring, men min syge pige er stålsat: hun vil ikke smitte os andre! Så vi forkæler hende i stedet med små lækkerier, Netflix ad libitum og masser af beroligende ord (“kærlighed ind gennem nøglehullet”). 

I går blev yderligere 31 danske kommuner delvist lukket ned. Det tyder ikke godt for julen, i hvert fald ikke julen, som vi kender den.

For hvordan skal det blive jul, når julefrokosterne er aflyst og juleaftens-selskabet skrumpet? Og hvordan finder vi julestemningen frem i et hjem med et sygt familiemedlem?

Hos os går vi tur.

Det er de eneste tidspunkter, vi kommer uden for en dør i disse dage. Hunden skal jo luftes, COVID-19 eller ej, og lillesøster, der ikke er syg, har godt af den friske luft. Det har vi voksne også.

“Når vi bevæger fødderne, bevæger vi også sindet og giver en lethed til de tanker, der før var meget tunge”, siger psykolog Kim Nygaard i P1-radioprammet “Gå tur. Det er gratis”

Han forklarer, at når vi går en lang tur, overgår vi fra at være i handlings-mode, hvor vi skal præstere og udrette en masse, til i stedet at bare at være til stede her og nu gennem vores sanser.

På en god gåtur kan vi opleve at få en pause fra vores bekymringer og alt det, vi ikke har kontrol over, fordi vi får en opmærksomhed på det, der er uden for os selv; lydene, de mange forskellige grønne farver i skoven, følelsen af luften mod huden.

Ifølge Kim Nygaard er det ligefrem påvist gennem forsøg, at hyppige gåture har en bedre effekt på humøret end indtag af lykkepiller!

Julen bliver ikke den samme i år, men naturen holder heldigvis stadig åbent. Så hvorfor ikke gå en lang tur med dine kære, nu hvor det kan være risikabelt at mødes pga. smittefaren? 

PS. Vi andre tre i familen er alle testet negativ to gange inden for de seneste dage og vores ældste datter er heldigvis i bedring.