Hvordan lyder stilhed?

Er det det totale fravær af lyd? Er det naturens lyde? Eller når ingen siger noget? Stilhed er ikke bare stilhed og nogle gange siger vi ligefrem at stilheden larmer.

Larmende stilhed har jeg prøvet på mit tidligere arbejde, da vi første gang indlagde stilhedspauser i vores mødedagsorden. Det var et eksperiment for at se, om det kunne skabe mere rolige og effektive møder.

Mange af mine gamle kolleger er udadvendte og elsker at snakke, så de tre minutters stilhed føltes som år. Det kunne tydeligt mærkes på reaktionerne: nogle følte pludselig trang til at tage et stykke kage, mens andre kiggede ned på mobiltelefonen. Flere småfnisede.

Stilheden var pinefuld i begyndelsen, fordi vi ikke var vant til at være sammen uden ord. Efterhånden blev det dog nemmere, og stilheden gjorde noget godt for møderne. De indadvendte kom mere til orde, fordi de fik tid til at reflektere.

Støj er det normale

Vi lever i en kultur, hvor tempoet er højt og der er en masse støj, overalt hvor vi færdes: i storrumskontoret, trafikken, på mobilen og i butikscentrene; særligt hvis vi bor i en storby. De mange indtryk gør os overvældede, forhindrer os i at fokusere, koncentrere os og finde ro.

Over længere tid går det ud over vores mentale og fysiske velvære. Når støj er så skadelig, er det primært fordi den aktiverer kroppens naturlige alarmberedskab; den stresser os.

Paradoksalt nok gør larmen det også endnu sværere at være i stilheden, fordi vi pludselig lægger mærke til uroen inde i os selv. Vi får lyst til at overdøve stilheden, flygte fra den, men i virkeligheden burde vi gøre det modsatte. Standse op og indlægge en pause.

Hvad kan stilhed?

Stilhed renser hjernen, fordi vi slapper af. Når vi har sovet eller hvilet, har mange en bedre forståelse af et givent problem, og hvordan det kan tackles. Hjernen har fået ro til at sortere oplevelser og indtryk, og stilheden forbedrer vores følelsesmæssige tilstand og livskvalitet.

I stilheden kan vi få en følelse af samhørighed til andre, til naturen og ikke mindst til os selv.

Det er en følelse af at være en lille prik i det store hele, og det er for mange en magisk oplevelse. Pulsen falder.

Forskning peger på, at hvis mus får blot 2 minutters stilhed om dagen, skabes der nye funktionelle hjerneceller i hippocampus, som er et område i hjernen, der er involveret i indlæring og hukommelse.

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier