Så er der få dage til nytår. Endnu et år er gået eller nærmere fløjet afsted. For med alderen føles et år betydeligt kortere end da man var yngre. Her kunne et år føles som en evighed. Nu i en alder af 47 år føles det som om, der kun er gået et halvt år siden sidste nytår.

Men hvordan kan det være, at tidsopfattelsen ændrer sig med alderen og kan man selv gøre noget for at bremse tiden?

Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?

Der er forskellige forklaringer på, hvorfor tiden føles som om den går hurtigere, jo ældre man bliver. Filosoffen Poul Lübcke fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet, har forsket i menneskers opfattelse af tid. Han forklarer, at vi måler større forløb af tid på to forskellige måder:

  • På en objektiv måde, hvor vi bruger ur og kalender. Den måde er bestemt i forhold til astronomiske forhold, årstiderne, og hvornår Solen går op og ned.
  • På en subjektiv måde, hvor vi tæller vigtige begivenheder og lader dem være rettesnor for, hvor meget tid der er gået. Når vi oplever en masse ting over en periode, føler vi, at tiden går langsommere i den periode.

Som barn oplevede vi mange hverdags-begivenheder for første gang. Her kunne vigtige begivenheder fx bestå i at køre med bus eller smage en softice for første gang. Derfor gjorde disse oplevelser et stærkt indtryk på os. Som 47-årig kan jeg fx dårligt huske, hvornår jeg sidst har kørt i bus eller spist en softice. Disse aktiviteter skiller sig ikke længere ud som noget særligt. Man har derfor færre store oplevelser mellem to fødselsdage som 47-årig, end man havde som 5-årig.

Et år udgør desuden ikke den samme procentuelle del af ens erfaringshorisont. Som 5-årg fylder et års begivenheder godt op. Helt eksakt 1/5 af alt, man nogensinde har oplevet. Som 47-årig fylder et års begivenheder kun 1/47 af den samlede erfaring. Det får tiden til føles som om den går hurtigere, når man midt i livet kigger tilbage på det år, der er gået.

Få tiden til at gå langsommere

Kan man gøre noget for at bremse tiden?

Den gode nyhed er, at selvom vi ikke kan ændre på den objektive tid, kan vi selv gøre noget for at modvirke følelsen af, at tiden og dermed livet flyver afsted. Kunsten er at styrke erindringen om de ting, man gør, for det er den ubevidste strøm af begivenheder, der får tiden til at speede op.

Her er syv gode råd, som jeg har samlet op gennem årene.

 

1. Undgå at multitaske

Når du har gang i mange ting på samme tid, flyver tiden afsted og de enkelte ting, du foretager dig, gør ikke det samme indtryk på dig. Du når simpelthen ikke at fordøje en oplevelse, før du er gået i gang med den næste. Derfor føles et år med højt arbejdspres og stress, meget kortere end et år, hvor du ikke har haft så meget om ørerne.

2. Vær til stede der, hvor du er

Hvis du i tankerne allerede er videre til det næste, er du ikke opmærksom på detaljerne omkring dig her og nu. Det gør det væsentligt sværere at huske en begivenhed, når der er gået nogle dage.

3. Gør ting langsomt

Jo langsommere en oplevelse er, jo flere detaljer husker du. Derfor kan du huske mange flere detaljer fra et besøg på Himmelbjerget, hvis du er gået til toppen, end hvis du har kørt i bil det meste af vejen. I en tidsalder med utålmodighed og øjeblikkelig tilfredsstillelse, kræver langsomhed nogle gange stor selvdisciplin.

4. Gør ting for første gang

Bryd bevidst dine vaner: parkér et andet sted, gå en ny rute med hunden, opsøg steder, du ikke har været før, lær nye ting, lyt til dine børns musik, sæt dig ind i en ny funktion i din mobiltelefon, smag på noget, du ikke plejer. Jo flere nye oplevelser, du får, jo bedre husker du dem og jo flere store begivenheder er der at tænke tilbage på mellem to fødselsdage, når et år er gået.

5. Opsøg forhindringer

Jo mere anstrengende noget er at udføre, jo bedre kan du huske det bagefter. Du husker fx bedre de retter, du har lavet fra bunden og som krævede, at du måtte skrælle en hel pose kartofler, snitte fire løg, mens øjnene løb i vand og tålmodigt vente de to timer, hvor retten simrede på komfuret, end den færdigpizza, du lunede i ovnen. På samme måde husker du tydeligere cykelturen i regnvejr eller den lange tur på langrend gennem en norsk skov, end du husker bilturen hen til din moster.

6. Gør dig umage

Når du gør dig umage med noget, skærper du din opmærksomhed. Din følelse af tilfredshed bagefter, hjælper dig også med at kunne huske det selv lang tid efter.

7. Gå offline

Skærmen er en opmærksomhedssluger af format. De sociale medier er designet til at få dig til at bruge mere tid på ligegyldige overspringshandlinger, som du bagefter alligevel ikke kan huske. At slukke for skærmen, kan være en nem måde at tænde for din opmærksomhed på.

Kilder

Artikel på videnskab.dk: Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?

Kunsten at skabe minder” af Meik Wiking 

Vanedyr” af Nicklas Brendborg 

Andre blogindlæg

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier