Filosoffernes genvej til store tanker

Når jeg arbejder, føles det nogle gange som om min hjerne går i stå.

Selvom jeg prøver af al min kraft at samle tankerne og komme videre, lykkes det langt fra altid. Så går jeg en tur med hunden i stedet for at blive siddende. Bare et kvartérs tid. Det hjælper som regel med at få tankerne til flyde mere frit.

Når jeg går, bevæger jeg væk fra forventningernes tyranni. Det gør mig mere kreativ. Måske hænger det sammen med det lille afbræk, jeg tillader mig selv, hvor mine tanker for en stund kan flyve frit. Eller måske hænger sind og krop bare tættere sammen, end vi lige bilder os ind i vores digitale, fornuftsbaserede tid.

“Solvitur ambulando” er den latinske vending for dette fænomen. Det kan oversættes til “det løses ved at gå” eller “det løser sig, når man går.” Vendingen indfanger ideen om, at man kan finde løsninger eller opnå klarhed ved at gå eller bevæge sig fysisk.

Tanken om at “solvitur ambulando” har været anvendt i forskellige sammenhænge, blandt andet inden for filosofi og litteratur.

I det følgende har jeg fundet citater fra 6 filosoffer, der alle viser, hvordan der er en tæt forbindelse mellem det at gå og tænke store tanker.

Gåturen er et lille afbræk, hvor tankerne kan flyve frit.

Om sammenhængen mellem tanker og skridt

Søren Kierkegaard (1813-1855):
”Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.”

”Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”

 

Immanuel Kant (1724-1804):
”Når man vandrer, er man ikke engang nødt til at tænke, at tænke på det ene eller det andet på den ene eller den anden måde. I kraft af den vedvarende og automatiske kropslige anstrengelse bliver ånden atter modtagelig. Da sker det, at tankerne kan komme til at indtræffe, finde sted.”

 

Friedrich Nietzsche (1844-1900):
“At sidde så lidt som muligt: ikke stole på nogen tanke, der ikke er frembragt i det fri, under kroppens fri bevægelse – ikke på nogen ide, hvor ikke også musklerne har været med til festen. Enhver fordom kommer fra indvoldene. At have bly i røven er, gentager jeg, den egentlige synd mod ånden.”

 

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778):
”Jeg kan kun meditere, når jeg går. Når jeg stopper, hører jeg op med at tænke; mit sind arbejder kun med mine ben.”

 

David Henry Thoreau (1817-1862):
”Jeg tilegner mig, hvad jeg ser”

”Det forekommer mig, at tankerne begynder at strømme, lige så snart mine ben begynder at bevæge sig”.

 

Michel de Montaigne (1533-1592):
”Mine tanker sover, hvis jeg sætter dem ned. Min ånd går ikke alene, som om benene bevægede den”.

Kilder

Frederic Gros: “gå!, en filosofisk fodrejse”, Kristeligt Dagblads Forlag,  2015

Bente Klarlund Pedersen: “Gå-bogen – så går det nok”, Gyldendal, 2018

Erling Kagge: “at gå – et skridt ad gangen“, People’s Press, 2019

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier