Skip to main content

“De venter på steder hvor de lever mens de venter. Venter på at leve mens de venter. Lever for at leve. Mens de venter. Lever for at leve. Mens de lever. Mens de venter. Mens de lever. Venter. Lever.”

Inger Christensens digt fra 1969 er relevant som aldrig nogensinde før, her midt i en corona-tid præget af usikkerhed. Vi holder kollektivt vejret, mens vi venter på, at livet igen skal blive som før; at vi igen kan færdes trygt blandt venner, kolleger og medborgere uden masker, sprit og afstand. 

Situationen er just ikke blevet nemmere af, at vi lige var begyndt at slippe noget af frygten og kontrollen hen over sommeren, hvor smittetrykket i Danmark var lavt og verden igen havde åbnet sig, i hvert fald en smule. 

Måske derfor føles anden runde ekstra tung?! For det er unægtelig svært at gå i beredskabs-mode igen, når man nu lige var begyndt at sænke paraderne og smage på livet igen. Er det nu virkelig SÅ alvorligt? Eller: hvorfor tager de andre det ikke alvorligt nok? “Sammen hver for sig” føles pludselig som “Sammen? Hver for sig!”.

Og midt i alt det, lukker Nordjylland ned.

For mig er nedlukningen af Nordjylland blevet sindbilledet på, hvad anden runde af covid19 gør ved os. Politiske slagsmål, blødende brancher og usikkerhed om, hvad der er op og ned, rigtig og forkert. Men på samme tid en fornyet glæde ved det nære og opdagelse af, hvad der egentlig betyder noget, når alt kommer til alt.

Det er også længslens tid, fordi steder jeg holder meget af, pludselig er utilgængelige.

Jeg mærker et dybt savn efter igen at opleve en solopgang ved Bulbjerg, et uendeligt klithedelandskab i Nationalpark Thy, Fosdalens frodige furrer og en gåtur i klitplantager med stednavne fra en svunden tid: Tornby, Rubjerg, Langdal, Hvidbjerg og Uggerby.

Åh, hvor glæder jeg mig bare ekstra meget til forår i år!