- og hvordan du overvinder dem

At vandre er populært som aldrig nogensinde før.

Hvis corona-nedlukningen var godt for noget, så var det helt klart, at vi danskere fik øjnene op for kvaliteterne i at gå lange ture i naturen: motion, frisk
luft, dagslys og en genvej til nærvær samt indre ro.

Alligevel har den gode vane måske ikke formået at bide sig fast hos dig.

Det er der 5 særdeles gode grunde til: 

  1. Det er besværligt at komme ud ad døren 
  2. Vandring er tidskrævende 
  3. Du føler dig ikke hjemmevant i naturen 
  4. Du er i tvivl om, hvordan du planlægger en rute 
  5. Du ved ikke, hvilket udstyr du har brug for 
 

Hvad kan du gøre?

Den gode nyhed er, at hvis du finder en løsning på det første problem, bliver de fire andre problemer meget nemmere at overkomme. 

Her er nogle konkrete råd til, hvordan du kan løse disse udfordringer.

1. Det er besværligt at komme ud ad døren

Denne udfordring gælder uanset hvilken vaneændring, du står overfor. Som mennesker undgår vi helst forandringer, der kræver noget ekstra af os. Derfor handler det om at bryde vaneændringen op i mindre, konkrete handlinger, der gør det så nemt som overhovedet muligt at komme ud ad døren:

  • Stil dine vandresko ved døren
  • Aftal med dig selv, at det er helt fint bare at gå en lille tur hver dag (f.eks. ned for enden ad
    vejen). Hvis du får lyst til at gå længere, er det helt fint, men det er ikke et must
  • Lav en fast gåaftale med en ven. Gåture er en skøn ramme for samtaler
  • Anskaf dig en hund, der skal luftes flere gange om dagen (den kan også lånes)
  • Køb et skridtur og beslut dig for et dagligt mindstemål, du skal nå, der ligger lidt højere
    end dit nuværende skridtforbrug
  • Meld dig ind i et vandrelaug

    Alle skridt tæller. Efter noget tid vil du opleve, hvordan gåturene bliver til små frirum, som du ligefrem glæder dig til.

2. Vandring er tidskrævende

Hvis det kan virke uoverskueligt at finde tid til timelange vandreture, så begynd med små korte gåture i forlængelse af dine normale gøremål; parkér f.eks. lidt længere væk fra supermarkedet/din arbejdsplads/dit møde/din ven. Fordelen ved at gå er, at du kan gøre det hvor som helst og når som helst. Skru gradvist op for længden af dine omveje. På den måde vænner du dig efterhånden til at se ekstra skridt som en gevinst i stedet for som spild af tid og energi.

3. Du føler dig ikke hjemmevant i naturen

Hvis du ikke er vant til at færdes i naturen, kan du med fordel begynde med nogle af de mange
afmærkede stier, der findes i naturskønne områder i Danmark. Længden på disse ruter er overkommelige (ca. 3-10 km), og de er typisk anlagt som rundture, hvor du begynder/slutter ved en p-plads.

Fordelen ved en afmærket sti er, at underlaget er behageligt at gå på og du skal ikke bekymre dig om at fare vild, da du blot følger skiltene. Naturstyrelsen udgiver foldere, som du kan downloade (lav en Google-søgning á la ”Kalvebod Fælled Naturstyrelsen pdf”). På den måde er det nemt at finde afmærkede stier, når blot du har et kort eller kender navnet på et naturskønt område, du gerne vil vandre i.

4. Du er i tvivl om, hvordan du planlægger en rute

Hvis du gerne vil på en lidt længere tur eller blot er nysgerrig på, hvilke afmærkede ruter, der ligger i dit nærområde, kan du besøge hjemmesiden www.udinaturen.dk. Her kan du danne dig et overblik over alle de afmærkede vandreruter, der ligger i Danmark. Du kan også finde p-pladser, toiletter, shelters mv.

Hjemmesiden er imidlertid ikke meget bevendt, når du bevæger dig i et område uden internetdækning. Her kan du med fordel benytte dig af en af de mange (gratis) vandreapp’s, som du kan downloade til din telefon. Fordelen ved en vandreapp er, at du kan finde inspiration til nye ruter (brugerne kan dele deres ruter med hinanden), selv plotte ruter ind samt benytte den til navigation, når du er på tur. Vha. GPS-signal kan du altid se, hvor du befinder dig på kortet.

PS. Du kan også købe en færdigplanlagt vandretur med overnatninger og mad hos Oh So Quiet.

5. Du ved ikke, hvilket udstyr du har brug

Det er lidt af en temperamentssag, om man vil investere i vandregrej som støvler, vandrestave, skridtur, rygsæk, tøj osv. Hvis du kun går kortere ture, kan du fint klare dig med et par fornuftige sko og
det tøj, du allerede har i dit klædeskab.

Skal du gå længere vandreture i naturen, kan det dog godt betale sig at investere i et par gode vandrestøvler. Ikke alene giver de god støtte, så du ikke overbelaster sener og led, men de holder også vand ude, hvis du går i mudder eller vådt græs. At gå i våde sko og strømper, giver både kolde fødder og vabler, hvilket ødelægger nydelsen ved at vandre.

Du kan finde gode råd til vandrestøvler og andet udstyr på Dansk Vandrelaugs hjemmeside.

Gå fornøjelse! 🙂

Læs mere:

Velkommen

Jeg hedder Pia og er iværksætteren bag Oh So Quiet ApS.

Her på bloggen deler jeg min passion for gåture: du kan finde tips til smukke gåture, læse om gåturens magi og følge lidt med i mit liv som iværksætter.

Læs mere om mig og historien bag Oh So Quiet ApS

Kontakt

Mobil: +45 22 25 57 81
E-mail: pia@ohsoquiet.dk

Seneste blogindlæg

Sociale medier

     

Kategorier